Uhel broušení

Hoblíky a vlaštovky - věčné a vděčné téma...
Odpovědět
Rostej
Příspěvky: 37
Registrován: 18 říj 2016, 13:31

Uhel broušení

Příspěvek od Rostej »

Ahoj všem. Prosím o radu. Pod jakým úhlem brousíte želízka na klasickém hoblíku hladík s klopnou. Mám Stanley no4 a 5. Někde na youtube jsem viděl že brousí na 25 stupňů někde na 30. Myslím že nabroušeno mám dobře rovnoměrrně po celé ploše želízka (holí a řeže papír zcela hladce) ale stejně mi občas malinko vytrhává vlákna kolem suku. Klopnu mám nastavenou cca 0,5 až 1 mm. Už mne nenapadá co ještě vylepšit. Děkuji za případné rady
Rudolf
Příspěvky: 117
Registrován: 30 pro 2013, 15:33

Re: Uhel broušení

Příspěvek od Rudolf »

Ahoj,
co se týče úhlů nástroje a úst hoblíku, pohledej tady video, které dělali myslím Japonci. Upnuli nástroj na frézku a snímali tvorbu třísky mikroskopickou kamerou.
Myslím, že po zhlédnutí tohohle videa už nemůžou zůstat kolem hoblíků žádné záhady a pověsti.
Rostej
Příspěvky: 37
Registrován: 18 říj 2016, 13:31

Re: Uhel broušení

Příspěvek od Rostej »

Ahoj díky za info to video znám. je dobré, zvláště to nastavení klopny. Raději bych ale něčí osobní zkušenost nejlépe nějakého nadšeného hoblíkáře :D Každopádně ale díky
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti