Teakový olej

Úprava dřeva pomocí přírodních olejů, balzámů, kdy a proč je použít.
Rudolf
Příspěvky: 117
Registrován: 30 pro 2013, 15:33

Teakový olej

Příspěvek od Rudolf »

Ahoj,
jsem v olejích celkem nový, chtěl bych se podělit o historku, ve které vystupuje dubový stůl, teakový olej, červené víno a další.
Budu to brát chronologicky. Koupil jsem dubový stůl ve výprodeji. Bylo to v nějaké nábytkářské krychli, už ani nevím v jaké. Po krátké době jsme přišli na to, že dodavatel byl pravděpodobně až moc "ekonomický", protože stůl natřel něčím, co klidně mohly být školní vodovky. Šlo to smýt čistou vodou.

Na rozdíl od mojí ženy mě to potěšilo, dostal jsem tak příležitost k experimentu s olejem. Kdysi už jsem experimentoval s tungovým olejem, který se tehdy ještě jmenoval tunkový olej a nejblíž se dal sehnat u Dicka v Německu. Nedopadlo to moc dobře, asi taky proto, že tehdy jsem se neměl s kým poradit. Nebyla ještě Cesta dřeva a chytří američtí muži, co dnes o olejích promlouvají na Youtube, chodili do prváku. Tohle, a taky touha vyzkoušet vždycky něco nového, mě vedlo k tomu, že tentokrát jsem se rozhodl na stůl použít teakový olej.

První, co jsem ke svému překvapení po chvíli googlování zjistil bylo, že žádný teakový olej neexistuje. Vy to tady na Cestě dřeva asi víte, ale napíšu to pro různé další googlovače: teak oil je pouze obchodní název pro "něco, čím se natírá teakové (a obecně tvrdé) dřevo". Různí výrobci prostě pod tímhle názvem lejou do plechovek obsah podle toho, o čem doufají, že by mohlo chránit tvrdá dřeva proti povětrnosti. Nevadí, přesto jsem šel dál cestou teakového oleje. Zakoupil jsem asi za 250,- pikslu s nápisem Teak oil od řecké firmy Vivechrom. Jistý americký jůtjůbový guru, na kterého jsem při surfování narazil, měl pravdu: měli bychom vždycky pečlivě prostudovat zadní stranu plechovky, a už vůbec být skeptičtí vůči názvu výrobku. Ten často nemá s tím, co hlásá, moc společného. V tomto případě název teak oil znamená, že v plechovce je „speciální směs přírodních olejů a vosku, určená ke konzervaci a oživení atd. atd. Vytváří vodoodpudivý povrch atd. atd. Nanášejte hadříkem atd. atd. Na konci pak výraznější upozornění Obsahuje: (několik strašidelně znějících chemikálií) a kobaltové soli. Nejsa panikář, vyhodnotil jsem to jako protiplísňové přísady*, protože přípravek je primárně určen k venkovní ochraně, a když na stole nebudu naklepávat řízky, snad si kobaltové soli nenajdou cestu do mého organismu.
*Pozdější poznámka: tady jsem se pletl. Později jsem se dozvěděl, že kobaltové soli jsou tzv. sušidla, oleje pak polymerují rychleji. Prostě dneska nikdo nechce čekat.

Otevřel jsem plechovku. Nejsem přenosný analyzátor, ale po čichu bych si hodně vsadil na klasiku: základní syntetické ředidlo S6006. Přípravek je velmi řídký, asi jako motorová nafta. A protože stůl byl umytý od vodovky (dobře vyschlý) a obroušený, vrhl jsem se do olejování. Nejsem až takový sebevrah, jak to možná vypadá, tak jsem napřed zkusil jen jednu nohu.
dsc_8364.jpg
dsc_8364.jpg (32.21 KiB) Zobrazeno 36578 x
Čerstvě natřeno, 1. nátěr, po zaschnutí to hodně zesvětlá

Syntetika vyvanula poměrně rychle, do 24 hodin, i jinak to nevypadalo špatně, tak jsem pokračoval. Tady by asi bylo na čase aby se laskaví čtenáři dozvěděli, čeho jsem vlastně chtěl dosáhnout. Tak tedy mám na dřevěný nábytek dva požadavky: Zaprvé aby měl matný povrch, na omak pokud možno co nejbližší pouze obroušenému dřevu. Jestli něco nesnáším, tak to jsou lesklé předměty pro domorodce. Povrch ovšem musí obstát ve zkoušce červeným vínem (viz níže), jinak bych si logicky mohl nechat obroušené dřevo a nemusel bych ho něčím matlat. Zadruhé bych rád, aby to nebylo moc cítit. Jsem na vůně a zápachy dost citlivý a třeba ten tungový olej zrovna bez barvy chuti zápachu není...
Zpátky k natřené noze. Po vyprchání syntetiky to zůstalo cítit něčím, co asi bude převážně fermež, možná s tungovým olejem a ještě něčím. Není to nepříjemné, ale zblízka to je cítit jasně. Samotná aplikace je velmi jednoduchá, jen si nesmíte vzít třeba houbičku na nádobí, ta je moc řídká a vytékalo by vám to kolem. Nejlepší je hadřík, co nebude zanechávat chlupy. Povzbuzen výsledkem, naolejoval jsem celý stůl a nechal zaschnout. Po třech dnech jsem dal desce ještě jednu vrstvu. Tím jsem chtěl dosáhnout větší odolnosti proti tekutinám. Dvojí aplikaci doporučuje „při nepříznivých klimatických podmínkách“ i výrobce.

Potom jsem ovšem udělal netypickou věc. Vím, že mi asi řeknete, že jsem ... to ..., ale mně se líbí povrchy upravené ocelovou vlnou. Chtěl bych skloubit obojí: olejovaný povrch sbroušený vlnou. Tak jsem dvakrát natřenou, dobře zaschlou desku sbrousil střední hrubostí. Moc jsem to nedrhnul, aby zůstala zachovaná textura dřeva. Výsledkem je takový hrubý, lehce zaprášený povrch, jaký jsem chtěl.
dsc_8399_500.JPG
dsc_8399_500.JPG (146.12 KiB) Zobrazeno 36578 x
Pokus o snímek textury

Doufal jsem, že to bude i tekutinám odolné. Má to jednu vadu. Není to tekutinám odolné. Následuje poctivá zkouška červeným vínem, pokoušel jsem se napodobit, co jsem tady viděl u Petra z 1. prosince 2009.
dsc_8391.jpg
dsc_8391.jpg (131.36 KiB) Zobrazeno 36578 x
Kvalitně zaschlé červené (asi 12 hodin)
dsc_8392.jpg
dsc_8392.jpg (140.73 KiB) Zobrazeno 36578 x
Několik minut intenzivního otírání měkkou částí houbičky.
dsc_8393.jpg
dsc_8393.jpg (140.38 KiB) Zobrazeno 36578 x
Když na to vezmete abrazivní stranu houbičky

Obrázek
Po vyschnutí vody zbyde pěkný vyšisovaný flek. Že to není podvod, dokládá zbylá část skvrny.

Obrázek
A takhle to vypadá po maximální snaze s vodou a houbičkou. Myslím, že to zrovna jako obhajoba olejů nevyzní. Bohužel

Mimochodem, vzal jsem vodou i kus nohy, která nebyla obroušená vlnou. Po setření čistým kapesníkem bych chtěl varovat každého, kdo by si na tímhle natřený zahradní nábytek chtěl sednout po dešti v bílých šatech.

Děkuji všem, kteří se tímhle bagem prokousali až sem. Co si o tom myslíte? Má moje snaha o matný – obroušený – povrch naději na úspěch? Já asi celou desku otřu vodou, nechám uschnout, sbrousím tak, aby nebyl tak ostrý ten flek po vinném testu a pak... asi zkusím tung oil.

Zdravím.
Naposledy upravil(a) Rudolf dne 12 dub 2014, 06:31, celkem upraveno 5 x.
jiri-k
Příspěvky: 22
Registrován: 21 črc 2013, 08:21

Re: Teakový olej

Příspěvek od jiri-k »

úvaha jde tímto směrem: olejové nátěry jsou ve složení: nějaký olej + nějaké rozpouštědlo. Ve své podstatě nezáleží o jaké produkty se jedná. Jisté je toliko to, že rozpouštědlo vyprchá za pár hodin až dnů. Olej ve dřevu nezasychá, ale polymeruje vzdušným kyslíkem, tedy vlastně tvrdne chemicky. a to trvá více než 3 dny co jste čekal vy.. zkusil bych stejnou akci s vínem po měsíci. Pak by se uvidělo.. To jest můj názor. Třeba se přidají další se svými zkušenostmi.
Rudolf
Příspěvky: 117
Registrován: 30 pro 2013, 15:33

Re: Teakový olej

Příspěvek od Rudolf »

Díky za reakci, mimochodem, všimnul jsem si, že si tady většina lidí tyká, což bych zrovna tady docela přežil.
O rozdílu mezi zasycháním a polymerací vím. Selskou úvahou jsem ovšem došel k závěru že "je to brousitelné = je to polymerované". Broušený povrch se rozhodně nerozmazával, bylo to na prach. Možná to měsíc bude trvat, než pokročím k nové úpravě povrchu a pak bych mohl udělat nový test. Podle mě ale dopadne stejně. A třeba se mezi tím ozve někdo, kdo má za sebou už velké množství vinných testů :)
Chtěl bych se taky omluvit za mystifikaci, brousil jsem to minimálně 3 dny po nátěru a povrch jsem testoval zase až min. 3 dny po broušení, tedy min. 6 dní po poslední vrstvě. musím si to začít psát do kalendáře.
Zdravím.
Rudolf
Uživatelský avatar
Martin
Příspěvky: 396
Registrován: 16 bře 2009, 10:57
Bydliště: Trutnov

Re: Teakový olej

Příspěvek od Martin »

Ahoj!Řekl bych snad ještě,že se tady neprobíralo množství oleje,které je v té plešce.Osobně myslím,že to výrobci obecně nepřehánějí s množstvím oleje,takže to sice dobře zatéká,ale minimum jsou tři nátěry.A to i při použití čisté fermeže!!!Takže mastit dokud to pije.Ale to už bylo popsáno na CD jinde.Jinak jestli máš rád vatovaný povrch,tak až to přestane pít olej a budou na tom zůstávat mokrá místa,použij vatu na čerstvém nátěru.Vznikne kaše z oleje a dřevěného prachu,která Ti pomůže uzavřít a zaplnit póry.
Morčez!
Petr
Příspěvky: 601
Registrován: 12 lis 2009, 00:34
Bydliště: Kyjov
Kontaktovat uživatele:

Re: Teakový olej

Příspěvek od Petr »

Zdravim panove,
nejprve bych vam chtel vsem poprat vsechno nejlepsi do noveho roku 2014 a hodne uspechu v osobnim i profesnim zivote.
Rudolfe, podle meho nazoru jsi byl opravdu moc hrrrr.... s tim testem na vino. Chce to opravdu nechat povrch dokonale prijmout olej a to trva treba mesic. Mam podobnou zkusenost s masivni podlahou ze sibirskeho modrinu, kdy jsme ji poctive 2x napustili tungovym olejem, kdy prvni vrstva byla redena 10% terpentynu a navic jsem ji zahral na 50st. a druha vrstva uz byla za studena bez redeni, takze mnohem hustsi. Bral jsem ho z cesty dreva, takze kvalitu bych neresil - verim ze je to nejlepsi co jsem mohl sehnat! :mrgreen: No a po cca 3 tydnech po aplikaci jsem uz mel pocit, ze by to chtelo podlahu setrit mopem, protoze byla docela zaprasena. Koupil jsem si pripravek na udrzovani masivni podlahy Alex se vcelim voskem - obyc. z Kaufu, ale za ty prachy max. spokojenost. Precetl si navod kdy do kbeliku jdou 2 odmerky a zacal s velmi hodne vyzdimanym mopem skoro za sucha sudlit podlahu v pracovne. Behem par tahu se na podlaze zacali tvorit velmi vyrazne skvrny, ktere zacinaly belat! Hned jsem toho nechal a byl nestastny, ze nevim jak budu podlahu udrzovat. Nechal jsem ji teda cca 3 mesice a prach jenom vysaval vysavacem. Po 3 mesicich jsem to zkusil znovu, tentokrat uz jsem nalil jenom cca 4-5litru vody a dal 2 odmerky. Vysledek je takovy, ze podlaha je jako nova, ma krasny hedvabne matny povrch a vsechny skvrny od lizatek, sladkych stav atd jsou pryc po dvou prejetich mopem. Jo a skvrny to samozrejmne nedela zadne.
Pokud chces aby ten stolek byl zdravotne nezavadny, velmi doporucuji "balzam na drevo" ktery je popsany i tady na ceste dreva 10:2:0,5 lneny olej, svetlicovy olej, pomerancovy olej. Pouzil jsem tento balzam na pracovni desky nasi kuchyne taky ze sibirskeho modrinu a po pul roce je deska jako nova (zrovna se chystam na prvni obnovovaci nater i kdyz podle vzhledu to neni potreba) a to cakam vodou u drezu na vsechny strany. Staci potom uterkou setrit a povrch je porad hedvabne hladky. ;)
ピーター 大工
Rudolf
Příspěvky: 117
Registrován: 30 pro 2013, 15:33

Re: Teakový olej

Příspěvek od Rudolf »

Ahoj Martine,
díky za konzultaci. To s tím obsahem oleje bude určitě jak říkáš. Koupil jsem za 250,- sedmičku řeckého S6006 s lehkou příměsí vyjetého oleje a jako bonus dávku kobaltových solí. Myslíš, že mám nanášet další vrstvy? Mám 100 chutí se na to vykašlat a dát na desku něco jiného (zbytek stolu už nechám tímhle, není to exponované a vzhled špatný není). A pokorně se vrátím k tung oilu.

Když už tě mám na drátě: tady na CD jsem nenašel podrobný popis nanášení tukgového oleje. Jen fermež.
Asi mě odkážeš na obchod, ale tam mají u tungového oleje dost enigmatický popis:

Ředění (pro hlubší proniknutí do dřeva - první nátěr):
zahřát olej (cca 50°C )
zředit olej terpentýnem nebo pomerančovým olejem 10 : 1
zředit olej řidšími oleji (lněný, světlicový...)

Jak bys to v mém případě udělal ty? Přiznám se, že z popisu v obchodě nejsem moudrý. Asi to budou různé alternativy. Mně ale tenkrát tunkový olej (od Dicka) strašně dlouho zasychal, týdny. Nebo snad měsíce. Myslel jsem, že jsem ho málo naředil. Ale tady je psáno 10:1 a já jsem to měl 1:1 a neschlo to. Dodnes nevím, co jsem dělal blbě. Na webu je Amík, co nanáší v několika vrstvách tungový olej, až to má půl milimetru tlusý a leští to křídou a má z toho hluboký lak. Ne že by tohle byl můj cíl, ale ten olej od Dicka (Lignea), bych do takovéhle vrstvy nanášel 10 let. Jak se nanáší tung oil, aby schnul rozumně dlouho?

S tou ocelovou vlnou za mokra je to ovšem vyšší pilotáž! Moc si to nedovedu představit, ale určitě to vyzkouším. Ať s teak oilem, nebo s tungem.
Ještě jednou díky a měj se.
Rudolf
Rudolf
Příspěvky: 117
Registrován: 30 pro 2013, 15:33

Re: Teakový olej

Příspěvek od Rudolf »

Ahoj Petře,
minuly se příspěvky, zrovna jsem Martinovi psal o tom, že mi nechtěl tung oil schnout :)
Ten balzám vypadá nadějně. A mohl by se dát i na ty dvě vrstvy teakového oleje... Jak přesně jsi to nanášel?

Díky a taky všechno nejlepší do nového roku.
Rudolf
Uživatelský avatar
Martin
Příspěvky: 396
Registrován: 16 bře 2009, 10:57
Bydliště: Trutnov

Re: Teakový olej

Příspěvek od Martin »

No musím přiznat,že s tungovým olejem nemám pražádnou zkušenost.Používám jenom len.Pak si nedovedu představit leštění olejové vrstvy.Bude to dost měkké.Ale jak říkám s tungem nemám zkušenost.Tu vatu použiješ místo hadru při natírání.
Morčez!
Rudolf
Příspěvky: 117
Registrován: 30 pro 2013, 15:33

Re: Teakový olej

Příspěvek od Rudolf »

Martine, s tou ocelovou vlnou to máš vyzkoušené? Ze suchého broušení vím, že při práci vlna ubývá, a to poměrně rychle. Je to tím, že se tenké ocelové špony lámou, většinou na drobný prach, (sem tam i větší kousek). Ten ocelový prach je neoddělitelný ze směsi s broušeným materiálem.
Asi by to chtělo pokus na nějakém zkušebním prkně. Soudím, že když to celé smíchám s olejem, zatvrdne mi na povrchu směs obroušeného dřeva, obroušeného již polymerovaného oleje a jemných ocelových špon. Ne že bych měl něco proti flitrům... :)
Uživatelský avatar
Martin
Příspěvky: 396
Registrován: 16 bře 2009, 10:57
Bydliště: Trutnov

Re: Teakový olej

Příspěvek od Martin »

Asi záleží na vatě.Používám http://www.brusivo-luko.cz/cz/brusivo/a ... vni-rouno/ .Není to klasická vata,ale nerozpadá se to jako ocel a hlavně to dost vydrží.A jinak by se ta ocelová drť dala odstranit magnetem :D .
Morčez!
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti