Nazdar,
Chtěl bych srovnat radiálně řezané dřevo suché tzv. koláč. Konkrétně Jilm, břízu, javor o průměru 50 až 90 cm.
Myslíte, že to půjde klasickými hoblíky? Případně na co si dát pozor?
Nebo je lepší to srovnat horní frézkou + posuvný stůl?
P.s. raději bych to chtěl srovnat ručním hoblíkem, abych si s tím pohrál.
Předem díky za rady
Dave
Hoblování ,,koláče''
-
- Příspěvky: 961
- Registrován: 30 dub 2013, 16:12
Re: Hoblování ,,koláče''
Zdravím,
jestli máte na mysli spíše příčně řezané dřevo (=koláč), tak na to dokonce existuje historicky vyhrazený hoblík zvaný "block place," který byl zprvu údajně určen právě na hoblování čelního dřeva řeznických špalků Ovšem jde to samozřejmě udělat jakýmkoliv hoblíkem, jen to chce trpělivost a opravdu hodně malou třísku. Osobně bych asi volil určitý požitkový kompromis - základní rovnání horní frézkou a fajnové dohlazení povrchu ručním hoblíkem. Hlavně je třeba hoblovat směrem dovnitř a voskovat/mydlit plaz, jinak víc zhubnete než nahoblujete
Možná by mělo smysl začít uběrákem, bral byste jen špičkou, takže by hoblík místo zasekávání na krátké trase dělal užší, ale delší rýhy. To je při rovnání zprvu důležitější a u tohoto namáhavého hoblování snad výhodnější - už pro ten pocit postupu.
Jinak ještě k názvosloví - radiálně řezané dřevo koláče nevytváří, to je naopak řez, který se snaží o téměř radiální směr, tj. duše stromu (nultý letorkuh, osa kmene) leží v rovině řezu. U koláče je duše naopak kolmá k rovině řezu. Snad jsem Váš dotaz pochopil správně.
Hans
jestli máte na mysli spíše příčně řezané dřevo (=koláč), tak na to dokonce existuje historicky vyhrazený hoblík zvaný "block place," který byl zprvu údajně určen právě na hoblování čelního dřeva řeznických špalků Ovšem jde to samozřejmě udělat jakýmkoliv hoblíkem, jen to chce trpělivost a opravdu hodně malou třísku. Osobně bych asi volil určitý požitkový kompromis - základní rovnání horní frézkou a fajnové dohlazení povrchu ručním hoblíkem. Hlavně je třeba hoblovat směrem dovnitř a voskovat/mydlit plaz, jinak víc zhubnete než nahoblujete
Možná by mělo smysl začít uběrákem, bral byste jen špičkou, takže by hoblík místo zasekávání na krátké trase dělal užší, ale delší rýhy. To je při rovnání zprvu důležitější a u tohoto namáhavého hoblování snad výhodnější - už pro ten pocit postupu.
Jinak ještě k názvosloví - radiálně řezané dřevo koláče nevytváří, to je naopak řez, který se snaží o téměř radiální směr, tj. duše stromu (nultý letorkuh, osa kmene) leží v rovině řezu. U koláče je duše naopak kolmá k rovině řezu. Snad jsem Váš dotaz pochopil správně.
Hans
-
- Příspěvky: 103
- Registrován: 11 lis 2019, 08:19
Re: Hoblování ,,koláče''
Kolego tohle udělat ručně je celkem zkouška co se týče schopností ostření, nastavení třísky a techniky hoblování.
-
- Příspěvky: 65
- Registrován: 10 čer 2020, 05:52
Re: Hoblování ,,koláče''
Zdravím Hans,
děkuji moc za odpověď. Moc mi to pomohlo.
Zatím jsem začal uběrákem. Jde to, ale bude to chtít trpělivost.
Naostřený nůž mám dobře a mažu mýdlem, jak to jde.
Omlouvám se pozdní odpověď. Nemohl jsem se sem přihlásit.
děkuji moc za odpověď. Moc mi to pomohlo.
Zatím jsem začal uběrákem. Jde to, ale bude to chtít trpělivost.
Naostřený nůž mám dobře a mažu mýdlem, jak to jde.
Omlouvám se pozdní odpověď. Nemohl jsem se sem přihlásit.
David
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 3 hosti